1 June 1994 Sloan Digital Sky Survey telescope enclosure: design
Author Affiliations +
Abstract
The telescope enclosure for the Sloan Digital Sky Survey 2.5 meter telescope includes a number of design features that reduce cost and enhance performance. These include: (1) A minimum volume enclosure that rolls away to expose the telescope. The building drive and door systems were chosen from commercially available components for low cost and high reliability. (2) The low profile reduces the visual impact on the environment. (3) The building projects horizontally into the prevailing wind from the top of the mountain. Access to the telescope and instruments is excellent. (4) A closely fitting telescope wind baffle doubles as a component of the telescope light baffling system and has excellent air flushing properties. (5) Attention to temperature control of floor and wind baffle surfaces reduces the production of chilled air near the telescope. (6) Wakes from the telescope and enclosure are small thereby reducing the impact on other telescopes sharing the same site.
© (1994) COPYRIGHT Society of Photo-Optical Instrumentation Engineers (SPIE). Downloading of the abstract is permitted for personal use only.
Charles L. Hull, Siriluk Limmongkol, Walter A. Siegmund, "Sloan Digital Sky Survey telescope enclosure: design", Proc. SPIE 2199, Advanced Technology Optical Telescopes V, (1 June 1994); doi: 10.1117/12.176179; https://doi.org/10.1117/12.176179
PROCEEDINGS
5 PAGES


SHARE
RELATED CONTENT


Back to Top